• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

KARATAY ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI

    • KARATAY ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
    • Fevzi Çakmak Mah. 10525.sok. No:1/1 Karatay/KONYA Tel : 0332 342 3010 Fax : 0332 342 3012
    • KARATAY ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
    • Fevzi Çakmak Mah. 10525.sok. No:1/1 Karatay/KONYA Tel : 0332 342 3010 Fax : 0332 342 3012
    • KARATAY ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
    • Fevzi Çakmak Mah. 10525.sok. No:1/1 Karatay/KONYA Tel : 0332 342 3010 Fax : 0332 342 3012
Site Haritası
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.286532.4159
Euro34.598834.7374
NAMAZ VAKİTLERİ

Şeker Kurulu tarafından tespit edilerek şirketlere tahsis edilen pancar şekeri kotalarının üretim garantisi için gerekli olan şeker pancarının ekim alanları kurul tarafından belirlenecek.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren ''Ham madde ve Şeker Fiyatları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik''e göre, Şeker Kurulu tarafından tespit edilerek şirketlere tahsis edilen şeker kotalarının garantisi için gerekli ham maddenin temini amacıyla şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişiler ile üreticiler ve/veya temsilcileri arasında, sözleşme düzenlenecek.

Kurul tarafından tespit edilerek şirketlere veya fabrikalara tahsis edilen pancar şekeri kotalarının üretim garantisi için gerekli olan şeker pancarı, yine kurulca belirlenen pancar ekim alanlarından, üreticiler ve/veya temsilcileri ile şirketler veya fabrikalar arasında sözleşme düzenlenmesi suretiyle temin edilecek.

Şirketler, kendilerine tahsis edilen pancar şekeri kotalarını karşılamak üzere sözleşme yapmadan önce; üreticiler ile bu üreticilere tahsis edilecek A kotası (yurt içi talebe göre üretilen ve pazarlama yılı içinde iç pazara verilebilen şeker miktarı) ve B kotası (A kotasının belli bir oranına tekabül eden ve güvenlik payı için bulundurulmak üzere üretilen şeker miktarı) şeker pancarı kota miktarının tespitine ilişkin esasları belirleyerek Şeker Kurumu'na bildirecek.

Sözleşmelerde, kurulca şirketlere tahsis edilen A ve B kotası şeker miktarı esas alınmak suretiyle tespit edilen üretici ve/veya üretici gruplarının A ve B pancar kotası miktarları yer alacak.

HAM MADDE FİYATININ TESPİTİ

Yönetmelik değişikliğine göre, şirketlerin kendi ekim alanları içindeki C şekeri (A ve B kotaları dışında üretilen ve yurt içinde pazarlanamayan şeker ile işlenmek üzere ihraç kaydıyla temin edilen ham ve beyaz şeker) karşılığı C pancarı fiyatları ise dünya borsa fiyatları da göz önünde bulundurularak, her yıl Aralık ayı sonuna kadar, fabrika işleten gerçek ve tüzel kişiler tarafından üretici gözlemcisi gözetiminde belirlenecek.

Pancar dışındaki ham maddelerin iç veya dış piyasa temin şekli ve fiyatları Şeker Kurumu'na, her ayın ilk gününü takip eden 15 iş günü içinde şirketlerce yazılı olarak bildirilecek.

Yerli ham maddenin yeterli olmadığı durumlarda, A kotası şeker üretimi için ham madde temininde izlenecek yol Şeker Kurulu tarafından belirlenecek. Kurul onayı dışında ithalat yoluyla temin edilen pancar dışı ham maddelerden elde edilen şekerler C şekeri sayılacak.

ŞEKER DEPOLAMA KESİNTİSİ VE PRİM ÖDEMELERİ

Resmi Gazete'de yayımlanan ''Şeker Depolama Kesintisi ve Prim Ödemeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik''e göre ise Şeker Kurumu her pazarlama yılının sonuna kadar, başlayacak olan pazarlama yılı için şirketlerin A kotası ile belirlenen arz miktarlarını dikkate alarak depolama prim ve kesintisi için tahmini bütçe yapacak.

Yapılacak bütçe, toplam kesinti tutarına hesap farklarının ilave edilmesiyle bulunacak, bu tutar ödenecek toplam prime denk olacak.

Tahmini bütçede pazarlama yılı öncesinde belirlenen kesinti oranı ve kilogram başına prim tutarı, bütçenin uygulanması sırasında oluşan aylık satış ve stok gerçekleşmeleri dikkate alınarak bütçe denkliğini sağlayacak şekilde Şeker Kurulu tarafından yeniden belirlenebilecek.

PRİMLER

Şekerin üreticiden tüketiciye istikrarlı bir fiyat ile düzenli olarak ulaşmasını sağlamak üzere şirketlerin ay başı–ay sonu stoğu ortalaması ve şeker satış fiyatları esas alınarak yapılacak depolama primi ödemeleri, stoklarında A kotası şekeri bulunduran şirketlere şekerin net ağırlığı üzerinden ödenecek.

Şeker Kurumu, prime hak kazanmış veya kesintiye tabi olacak her şirketin, almaya hak kazandığı aylık prim tutarlarını ve tahakkuk eden aylık kesinti tutarlarını birincisi eylül-şubat ve ikincisi mart-ağustos olmak üzere altı aylık dilimler halinde hesaplayacak.

Hak kazandıkları prim tutarları ile ödeyecekleri kesinti tutarlarını birbirine mahsup ederek oluşan net kesinti tutarlarını ve net prim alacağı tutarlarını ilgili şirketlere bildirecek.

KURUL, KOŞULLARA UYMAYAN ŞİRKETLERİ PRİM ÖDEMESİ KAPSAMINDAN ÇIKARABİLECEK

Yönetmelik değişikliğine göre, Şeker Kurulu, şeker fabrikalarını bünyesinde bulunduran şirketleri, depolarını uygun hale getirmeleri için uyarmak, süre vermek, süreyi uzatmak, verilen süre içinde bu şartları aramamak, ilgili şirketi ya da şirketleri prim ödemesi kapsamından çıkarmak yönünde kararlar alıp, uygulayacak.

Uygun koşullarda depolanmaması nedeniyle prim ödemesi kapsamından çıkarılan şirketin, daha sonra bu şartı sağlaması halinde prim ödemesi kapsamına alınması da kurul kararıyla olacak



2561 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
RANDEVU ALMAK İÇİN TIKLAYIN

 
 
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam2
Toplam Ziyaret219285
Ekmeğini İsraf Etme
Hava Durumu